Isnin, Oktober 27, 2008

Demam peperiksaan


Salam. Hari ini sudah 27 Syawal. Setelah meninggalkan Awang Rajuk selama 4 hari kerana berkhidmat untuk negara di Pantai Bagan Lalang, Sungai Pelek, Sepang, baru hari ini saya mempunyai ruang dan kesempatan untuk mengemaskinikan blog ni. Kalau dah namanya blog, diari digital, kalau tak di'up date'kan malu juga. Orang ada blog kita pun nak ada blog juga, orang kemaskinikan blog, kita pula tidak. Kononnya sibuk le saya ni seolah-olah sayalah orang paling sibuk di dunia ini mengalahkan PM pula. Sebenarnya saya tidaklah sibuk, penyibuk atau pura-pura sibuk tetapi ada urusan lain yang perlu kita dahulukan. Perkataan 'sibuk' hanya dimiliki oleh manusia-manusia yang tidak pandai menguruskan masa.

Tidak lama lagi pelajar-pelajar saya akan menduduki peperiksaan STPM dan SPM. Saya masih belum nampak suasana peperiksaan yang boleh menimbulkan "demam' dalam kalangan mereka. Rata-rata masih lagi hanyut dalam dunia fantasi dan urusan harian yang entah apa-apa. Harapnya dalam seminggu dua ini suasana demam telah mula menyelubungi mereka, tapi jangan sampai demam periksa menjadi demam campak atau demam denggi atau demam kura-kura pula.

Walau apapun, selamat menyediakan diri untuk peperiksaan. Bertindaklah sekarang kerana mungkin masih ada ruang dan luang untuk anda membaiki segala kelemahan. Pastikan anda boleh berjaya. Tapi mengertilah, seperti yang selalu diingatkan, ilmu bukan hanya peperiksaan tetapi lebih daripada itu adalah untuk kehidupan. Jadilah manusia yang dapat memanfaatkan ilmu yang Tuhan berikan. Guru hanya menjadi penyampai sahaja. Sentiasalah bersyukur dan beringatlah supaya kita berada di landasan yang benar. Selamat menghadapi peperiksaan dunia yang akan menentukan kejayaan dunia dan akhirat. Jadilah seperti padi yang kian berisi kian tunduk bukan lalang yang terus berdiri meski kosong tak berisi.
Salam.

1 ulasan:

uuudinyus berkata...

Cikgu Za saya amat meminati cikgu.Penampilan cikgu,gaya percakapan cikgu selalu menjadi ikutan saya.Kesungguhan cikgu mendidik dengan idea yang mampu digunapakai merupakan inspirasi saya untuk berjaya.