Khamis, November 26, 2015

Makanan bernama 'bakcang'

Catatan 26 November 2015
Sebuah kedai di Hatyai, ketika dalam perjalanan dai Songkhla ke Lapangan Terbang Hatyai.


Makanan ini dikatakan berasal dari China. Mengikut sejarah, ketika pemerintahan Dinasti Qing, seorang pujangga telah terkorban apabila dia terjun ke dalam sebuah tasik yang penuh dengan ikan. Untuk mengelakkan mayatnya daripada dimakan ikan, penduduk setempat telah menyediakan makanan ini dengan menggunakan daun buluh dan menganyamnya dengan bentuk tiga segi. Bakcang ini berintikan pulut, daging, dan cendawan dan kemudian direbus selama beberapa jam. Bagi memperingati kematian pujangga ini, masyarakat zaman dahulu juga mengadakan pertandingan mengayuh perahu dan pertandingan-pertandingan lain. Perayaan "duanwu" ini disambut pada hari ke-5 pada bulan  ke-5 kalendar Cina. 
"Bak" bermaksud daging dan "cang" ialah pulut rebus di dalam anyaman daun buluh yang juga diikatkan dengan tali daripada daun buluh.Info daripada rakan FB, Tuan CL Tan.

Tiada ulasan: