Rabu, April 07, 2010

Cinta Kolesterol

Seminggu dua ni kepala saya agak berat selepas dikejar oleh rakan-rakan penangan PTK. Rasanya hari ni saya ingin bercakap tentang pemakanan pula. Maklumlah, sejak mencapai berat badan yang diingini ni (ada unsur menunjuk-nunjuk ni), dan tahap kolesterol pula sudah turun, saya rasa bolehlah saya bercakap tentang cinta kolesterol ni. Oh... esei PTK saya tak sempat siap lagi ni. Lupakanlah saja. Harap-harap sempatlah siap sebelum menjelang 17 April nanti.

Untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat, elakkan makan makanan-makanan berikut:

1. Daging merah (sekali seminggu tidak mengapa)
2. Daging yang diproses
3. Daging organ dan bahagian dalam seperti hati dan limpa.
4. Kulit ayam atau itik.
5. Makanan bergoreng dan kuah berlemak seperti nasi lemak.
6. Produk tenusu yang tinggi lemak.
7. Kurangkan gula putih bertapis dan makanan berproses.
8. Buangkan penggoncang garam.
9 Minyak masak dan majerin, dan produk komersial yang mengandungi asid lemak trans (lemak berhidrogen dan separa berhidrogen).
10.Elakkan ikan masin, jeruk, belacan dan kicap komersial.
11.Makanan yang hangus kerana memanggangnya atau menggoreng pada suhu yang tinggi.
12. Hadkan makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna tiruan dan perisa.

Bolehlah makan makanan-makanan berikut:

1. Daging putih daripada ayam atau itik.
2. Ikan terutama sekali yang mengandungi lemak EPA (tiga kali seminggu seperti salmon, tuna, tenggiri, sardin dan hering).
3. Produk tenusu berlemak rendah.
4. Buah-buahan beraneka warna yang kaya dengan antioksidan daripada flavonoid dan karotenoid, vitamin B dan gentian (serat).
5. Sayur-sayuran beraneka warna yang kaya dengan beta karotena, vitamnin C, E dan B, gentian tinggi dan flavonoid.
6. Kacang dal dan kacang-kacang lain.
7. Majerin - pilih majerin lembut mono tak tepu yang bebas daripada asid lemak trans. Banyak gunakan minyak zaitun.
8. Bijirin, kacang-kacang dan legum.
9. Pasta
10.Bakar atau panggang makanan bukan menggorengnya.
11.Pilih karbohidrat kompleks seperti beras perang, capati, roti gandum asli, bijirin oats dan jagung.
12. Banyakkan makan bawang putih, bawang-bawang lain, halia dan kulat.
13.Minum lapan gelas air bersih atau air mineral setiap hari (saya minum 4 liter air putih setiap hari..huhuhu)

SELAMAT MENJAGA DISPLIN PEMAKANAN ANDA!!!!!
Catatan: sehari selepas entri ini ditulis, Awang masuk hospital kerana serangan jantung.

1 ulasan:

mawar @};--- berkata...

cikgu, 4 liter air sehari??? banyaknya.. kuat semangat. semoga cikgu fendi cepat sembuh.