Jumaat, April 02, 2010

Jadi cikgu jangan berkira...

Jawatankuasa khas diberi dua bulan selesai tekanan hidup guru: Muhyiddin
KUALA LUMPUR: Sebuah jawatankuasa khas ditubuhkan bagi mengkaji beban tugas guru yang kini terpaksa melakukan kerja berlebihan, termasuk pentadbiran dan perkeranian hingga mengganggu tanggungjawab mendidik pelajar.

respons 1:
"Waktu di sekolah masih belum cukup... guru-guru wajib membawa balik kerja di sekolah untuk disiapkan di rumah. Kalau tak, alamatnya tak siaplah! Apabila kerja sekolah dibawa ke rumah terutamanya guru-guru wanita, kesannya banyak urusan keluarga tak selesai. Kain baju tak sempat nak lipat, pinggan mangkuk tak sempat nak basuh, pakaian suami tak sempat nak gosok dan tidur lewat malam"

respons 2:
"Beban tugas guru masih tak berselesaian. Bukan sahaja guru data malah semua guru. Kebanyakan guru lebih memberi tumpuan kepada tugasan bukan hakiki seperti menyiapkan pelbagai fail, maklumat dan dokumen yang mengikut pihak pengurusan perlu disiapkan segera. Hampir 100% drp waktu free guru digunakan untuk membuat kerja-kerja bukan hakiki. Sepatutnya masa free guru digunakan untuk menyemak kerja murid, membina bahan PnP serta membuat persediaan mengajar esoknya. Hal-hal sebeginilah yang menyebabkan kualiti PnP guru-guru menurun dan kesannya adalah kepada para pelajar".

Setelah bergelumang dalam dunia pendidikan selama kurang lebih 22 tahun, pada saya, KALAU NAK JADI CIKGU, JANGAN BERKIRA SANGAT, jangan selalu sangat mengungkit-ngungkit tentang tugas. Lakukanlah dengan ikhlas. Buatlah setakat yang kita mampu. Fail, maklumat dan dokumen bukannya sepanjang tahun perlu disediakan. Itupun selalunya hanya pada awal tahun sahaja. Kutipan yuran, menyiapkan data murid juga bukanlah tugas yang dilakukan sepanjang waktu. Namun begitu, tugas menyemak tugas pelajar, menyediakan bahan p&p ialah tugas yang mesti dilaksanakan setiap hari. Jadi, gunakanlah masa free tersebut dengan baik dan terancang.

Kalau tamat waktu mengajar pada jam 1.30 petang, apalah salahnya kalau kita tambahkan masa setengah jam lagi hingga jam 2.00 petang untuk memahamkan pelajar. Jangan berkira sangat. Jangan berkira sangat untuk mengadakan kelas-kelas tambahan pada hari minggu dalam sejam dua.


Tugas-tugas di sekolah, siapkanlah di sekolah. Janganlah tergesa-gesa untuk pulang segera seusai waktu persekolahan. Tak perlulah dibawa pulang. Kalaupun perlu dibawa pulang juga, gunakanlah masa sejam dua sahaja. Takkanlah sepanjang hari menyelesaikan tugas sekolah hingga mengganggu tugas rutin di rumah seperti melipat kain baju, membasuh pinggan, pakaian suami tak sempat nak digosok dan rumah bersepah tak dihias. Kalau tak sempat, buatlah seperti saya. Hantar saja baju suami yang sukar digosok ke kedai dobi, senang cerita.

Kalau nak jadi cikgu, jangan berkira. Mengajar di sekolah kampung yang murid-murid rata-ratanya miskin seperti di sekolah saya, cikgu tidaklah boleh berkira sangat untuk menghulur seringgit dua untuk murid-murid yang kadang-kadang tidak ada duit belanja untuk mengisi perut di kantin. Sesekali, raikan mereka dengan hidangan KFC sebagai hadiah, contohnya jika mereka lulus dengan baik dalam ujian. Janganlah berkira sangat untuk menghabiskan RM4.00- RM5.00 jarang sekali untuk membuat salinan fotostat bahan pengajaran. Kalaulah cikgu nak berkira sangat, nanti murid-murid pun berkira juga. Berapa banyak masa yang cikgu masuk kelas yang cikgu terlambat sepuluh dua puluh minit.

Namun begitu, pihak pentadbir sekolah, janganlah berkira sangat juga. Agihkan tugas di sekolah secara sama rata agar tidak berlaku sebilangan guru yang terbeban dengan sekian banyak tugas, manakala segelintir yang lain boleh bergoyang kaki dengan santainya.

Untuk Awang dan anak-anak, terima kasih kerana tidak berkira sangat dengan saya. Makan, pakai, rumah dan semuanya diterima seadanya, tidak berkira sangat...

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

VIVA k'za..that is d spirit n I adore u very much!!!..jgn berkira sgt jadi guru..

min berkesempatan memerhati para professor yg melayan para pelajar. Bagi mereka, pelajar adalah sebab UTAMA mereka bekerja.

during an appointment;
prof: do u want 2 discuss about d final project?
me: no prof, I don want 2 discuss, I want to ask about it, I don understand d Q, I cannot zoom in...
prof: yeah e/body has different u/standing..k, do u bring d Q handout? let's read 2gether n we try 2 u/stand...

hmmm....I wanna be a 'great person' yet so humble n approachable(like u!)...amin ....ry

Fariza Nurbaya berkata...

Min, Kak Za macam rindu Min... Harap sangat dapat jumpa Min dalam masa terdekat ni, banyak sangat nak diluah, banyak sangat yang merusuh dalam jiwa. Doakan agar Kak Za kuat.

Maryati berkata...

Sangat setuju dengan Cikgu Za... Kalau kita berkira, orang akan berkira juga dengan kita.. kan kan..