Khamis, Mei 15, 2008


SALAM hari guru..
Esok, semua warga pendidik di seluruh negara akan merayakan sambutan Hari Guru. Tema sambutan hari guru tahun ini ialah "GURU CEMERLANG, NEGARA TERBILANG".

Mengajar dan mendidik mungkin mempunyai makna yang sama, tetapi jika diteliti dan didalami kedua-dua ungkapan sangat berbeza sebenarnya. Memang berbeza dan saya saya faham bahawa tugas mengajar, menurunkan ilmu kepada pelajar itu tidaklah sesukar mendidik mereka agar benar-benar menjadi "manusia". Banyak kaedah yang boleh digunakan untuk mengajar mereka. Dengan pelbagai ciptaan alat bantu mengajar, dengan kemudahan ICT dan kelengkapan moden, tugas mengajar pada hari ini lebih mudah berbanding dahulu.

Untuk menjadi seorang pendidik yang benar-benar dapat melahirkan pelajar yang berjiwa "manusia" merupakan satu cabaran yang paling besar buat semua guru pada hari ini. Setelah bergelumang dalam dunia pendidikan dan pengajaran selama lebih 20 tahun, saya memang memahaminya! Bukan mudah! Ditambah pula dengan pelbagai kerenah pelajar serta tiada minat untuk belajar, bebanan tugas guru semakin bertambah. Tambah sukar, guru turut dipersalahkan apabila timbul masalah sosial yang melibatkan pelajar. Bagaimana itu?

Saya pernah menjadi budak sekolah rendah pada tahun-tahun 1970-an, kemudian menjadi murid sekolah menengah agama pada awal 80-an. Dunia pelajar yang telah lama saya tinggalkan hampir 30 tahun lebih yang lalu itu sudah jauh berbeza dengan dunia pelajar yang saya hadapi hari ini. Dahulu, perasaan gerun dan hormat terhadap guru itu sangat mendalam. Setiap patah kata guru diamati dan ditaati sepenuh hati. Siapa yang berani mengangkat muka atau bersuara ketika guru sedang mengajar? Tak ada, seingat saya! Jika dipukul atau didenda guru sekalipun, tidak berani saya menceritakannya kepada ibu atau bapa kerana silap-silap haribulan, dapat 'habuan' yang lebih 'bermakna' lagi.

Berdasarkan data-data disiplin, membaca berita tentang kemelut sosial remaja dan pelajar hari ini, saya menjadi sedih dan gerun dengan tingkah laku pelajar kini. Banyak kepincangannya, terutama apabila melibatkan pelajar yang tidak berminat terhadap pelajaran - datang ke sekolah sekadar memenuhi masa; tiada matlamat; datang sekolah semata-mata kerana ibu bapa yang menyuruh mereka; supaya anak-anak 'diasuh' guru di sekolah untuk menyenangkan mak bapak mereka keluar bekerja! Dan, kelompok pelajar inilah yang paling banyak menimbulkan masalah disiplin di sekolah (ponteng kelas, ponteng sekolah, bergaduh, merokok dalam kawasan sekolah, dan sebagainya. Mungkin masalah yang saya alami tidak dirasai oleh guru-guru yang berkhidmat di kelompok sekolah kluster, sekolah elit, sekolah premier, apatah lagi di SBP dan MRSM. Bukan berputus asa, tetapi sedih kerana tugas mendidik diberikan seratus peratus kepada guru. Apa saja kemelut yang melanda anak-anak, sering kali jari-jari mereka menuding ke arah guru-guru. Guru tetap dipersalahkan. Ibu bapa pula lepas tangan.. Entahlah.. bagaimanalah pula nanti yang akan berlaku dalam sistem pendidikan kita ini yang akan kuharungi dalam tempoh 15 tahun lagi (tambah 2 tahun lagi.

Selamat Hari Guru. Terima kasih diucapkan kepada semua cikgu yang pernah mengajar dan mendidik saya, cikgu-cikgu SK Pusat Jerteh tahun 1973 - 1978, cikgu-cikgu di SM Agama Maarif, Ustazah Ramlah, Cikgu Siti Rahimah, Ustaz Ramli, cikgu-cikgu di KUSZA (1982- 1984), Cikgu Azizah, Cikgu Ramli, Ustaz Dato' Hussin Awang, Ustaz Wahab, Cikgu Abdullah Taufah dan ramai lagi, pensyarah-pensyarah saya di Universiti Malaya (1985- 1988) Prof Emiritus Datuk Dr Nik Safiah Karim, Prof Hashim Haji Musa, Dr Nuwairi Haji Khazaai, Cikgu Raminah Haji Sabran, Dr Abu Hasan Sham, Profesor Ismail Hussein, Prof Raja Mukhtarudin Raja Muhd Dain dan ramai lagi yang telah mendidik saya menjadi manusia! Juga buat emak dan arwah ayahanda yang banyak berkorban demi kelangsungan hidup; buat Cikgu Awang Rajuk, guru segala guru, yang penuh sabar mengajar tanpa berkira harta dan pangkat, dan tidak lupa untuk Yang Maha Pengasih yang telah memberikan kesempatan untuk kita terus menghuni dunia yang indah ini.

Tiada ulasan: