Sabtu, Julai 19, 2008

Sedikit Panduan Persembahan Individu untuk Kursus PTK DG44 dan ke atas.
Salam bertemu lagi. Tulisan ini dibuat atas permintaan teman-teman yang kepingin panduan yang jelas tentang aspek Persembahan Individu (PI) iaitu salah satu daripada komponen penilaian untuk PTK. Untuk pengetahuan semua, peruntukan markah bagi item PI ialah 100 markah (Wajaran 10%)dan masa yang diperlukan untuk PI ialah 10 minit. Aspek yang dinilai ialah
- fakta
- pemahaman konsep
- isi yang bersesuaian
- ketrampilan
- komunikasi

PI hendaklah dibuat dengan baik dan lancar. 10 - 12 slaid powerpoint sudah memadai kerana masa amat terhad untuk bercakap panjang. Mulakan dengan pengenalan tajuk atau soalan, diikuti dengan sedikit huraian tentang takrifan frasa dan konsep. Jangan ambil masa yang lama untuk ini, satu minit saja sudah mencukupi. Terdapat sebilangan calon yang begitu seronok bercakap tentang takrif dan konsep hingga mengambil banyak masa dan tidak sempat untuk menghuraikan isi. Semasa membentangkan tugasan, elakkan daripada membaca apa yang ada tulis pada skrin komputer kerana kalau dah namanya powerpoint, maka huraian terperinci bagi setiap point seharusnya anda huraikan tanpa merujuk kertas atau pada skrin. Struktur persembahan mestilah mengandungi:
-pendahuluan,
-isi kandungan,
-cadangan,
-penutup


ISI KANDUNGAN:
Untuk isi, seelok-eloknya 5 isi dihuraikan dengan dinyatakan aplikasinya dalam organisasi tapi, jangan terlalu menampakkan egoistik dan meninggi diri dalam menyatakan kejayaan yang dicapai oleh organisasi. Fikirkan sesuatu yang luar biasa dalam membuat penghuraian isi seperti mengaitkannya dengan isu-isu sebenar dunia pendidikan. Pastikan huraian anda berakhir dengan rumusan akhir. Sebelum menutup persembahan, bolehlah diselitkan juga pantun atau puisi yang sesuai.

KETRAMPILAN:
Ketrampilan diri dinilai berdasarkan pakaian yang sesuai – selesa (first impression)dan adress, iaitu pembukaan dan penutup. Sampaikan PI dengan bersahaja, tanpa gementar dan dengan begitu meyakinkan. Suara mestilah jelas dan kuat. Laras bahasa mestilah sesuai dan gunakanlah sebutan baku dan elakkan daripada menggunakan dialek. Wajah yang tenang, gaya yang bersahaja serta bercakap dengan spontan antara seni yang terdapat pada seorang yang pemidato yang hebat. Aspek 'body language' juga diambil kira. Mimik muka, pergerakan badan dan tangan, gerak geri, pertembungan mata dengan audiens mesti sesuai. Bahasa badan dan mimik muka yang sesuai akan membantu kita menyampaikan mesej dengan berkesan. Audiens akan mudah boring jika si pembentang hanya berdiri kaku seperti ‘robot” ketika menyampaikan hujah dan tidak langsung menggerakkan badan dan wajah yang masam mencuka semasa berucap lebih-lebih lagi jika anda peserta yang terakhir. Kepakaran menggunakan anggota badan sangat penting untuk mempengaruhi audiens seperti senyum, bermain dengan wajah sama ada marah, sedih dan sebagainya. Audiens akan lebih mudah faham jika kombinasi hujah dan bahasa badan anda disepadukan bersama. Kalau boleh wujudkan komunikasi dengan peserta-peserta lain. Unsur kecindan(lelucon) juga diambil kira. Bagi peserta lain, berikan tumpuan kepada apa yang disampaikan oleh rakan-rakan anda, elakkan daripada berbual-bual atau menggunakan telefon atau kerap keluar dari dewan. Jika terpaksa berbuat demikian, minta kebenaran daripada penilai terlebih dahulu.

PERSEDIAAN AWAL:
Perkara-perkara berikut perlu dilaksanakan beberapa hari sebelum berlangsungnya PI.
-Menyemak isi perlu
-Pembahagian masa
-Latihan yang kerap untuk mengenal pasti kelemahan
-Cuba nada suara, kelantangan, pergerakan badan, mimik muka
-Latihan di depan rakan, cermin
-Menggunakan nota pendek/ q-card


Sekian dulu.. jumpa lagi untuk panduan melaksanakan tugasan Persembahan Berkumpulan pula.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kerana info yang baik ini, semoga diteruskan lagi dengan info-info yang lain