Ahad, Ogos 17, 2008

Dunia blog kita....

Salam dan tahniah buat rakan-rakan dan anak beranakku yang berjaya menghasilkan blog masing-masing. Nampaknya nangka dah berbuah cempedak. Selepas menyampaikan ceramah tentang manfaat blog kepada P&P yang berkesan kepada guru-guru di salah sebuah kluster di daerah ini beberapa minggu yang lalu, yang berlaku bukan guru-guru di sekolah tersebut yang berjaya menghasilkan blog masing-masing tetapi adinda-adindaku pula yang naik semangat untuk memiliki blog sendiri.

Tahniah buat adinda Lah dan adinda Jay kerana tulisan santai dalam blog-blog kalian. Nampaknya sifu dah hampir kalah ni. Awang Rajuk pulak bukan main advance lagi nih!! Kalau nak baca artikel tentang disiplin pelajar bolehlah menjenguk Blog disiplin Awang Rajuk di http://fandidisiplin.blogspot.com/ (klik di sini). Ustaz Zul Omarpun dengar cerita dah ada blog sendiri. Kepada teman-teman, jangan lupa ziarah Blog Ustaz Zul Omar di URL http://zulkislam.blogspot.com.(klik di sinipun boleh) yang membincangkan Islam Syumul (bukan Islam Hadhari) Canggih ustaz dan ustazah kita sekarang. Tapi, Ustaz Mizi dan Ustaz Wan Abdullah bila lagi. Ustaz Wan Abdullah mungkin boleh menulis perihal ayam serama. Dengar cerita ayam serama Malaysia dah tersohor di peringkat global.

Teman-teman sering bertanya, apa gunanya blog ni? apa yang nak ditulis? Pelbagai perkara dan isu boleh diperkatakan. Tentang pendidikan sahaja berjuta isu boleh dikupas. Isu PPSMI, isu disiplin pelajar, disiplin guru, penyebaran video lucah melalui telefon bimbit, cerita guru gila pangkat, isu sekolah kluster, isu sekolah cap ayam. Kalau nak cerita tentang politik pun apa salahnya, tapi hati-hati, silap tulis, nanti kena tukar ke Sungai Rejang. Cerita tentang pokok-pokok bunga pun seronok juga. Kalau yang gemar memasak, bolehlah bagi petua dan resipi masakan mudah. Tulislah apa saja tapi sebagai guru, gunakanlah bahasa Melayu yang sesuai dan tepat. Elakkan daripada menggunakan bahasa slanga dan bahasa rojak. Usaha memartabatkan bahasa Melayu yang makin pupus ini sepatutnya menjadi tugas kita walaupun kita tidak dibayar elaun khas!! Guru ialah suri teladan kepada anak muridnya.

Semoga kita dapat menggunakan ruang-ruang dalam dunia tanpa sempadan untuk saling ingat-mengingatkan, membawa manusia berfikir dan bermuhasabah... bersambung.. ada gangguan pulak dah. Selamat menulis!

1 ulasan:

Pemantau berkata...

terima kasih iklankan web blog kita dan kawan kita, ust zul tu dalam tulisan ni. kita taklah pandai sangat berblog ni..sikit-sikit je.