Rabu, November 18, 2015

Hari orang melihat keputusan...

Catatan 17 November 2015


Hari ini keputusan UPSR 2015 diumumkan. Jangan salahkan ibu bapa di Malaysia yang begitu teruja untuk memastikan anak-anak mereka mendapat keputusan 5A dalam UPSR. Dengan 5A, anak-anak mereka berpeluang ke sekolah-sekolah berasrama penuh, MRSM, SBT dan sekolah-sekolah terpilih. Dengan 5A juga anak-anak mereka akan ditempatkan di kelas-kelas khas dan yang corot akan ditempatkan di kelas-kelas mengikut pencapaian mereka. Maka sudah tentu mereka bimbang anak-anak mereka ditempatkan bersama-sama murid yang berprestasi rendah.

Dah sistem pendidikan kita gitu. Janganlah nak samakan dengan sistem pendidikan di Finland pula!

Di Finland, kebanyakan sekolah dibiayai oleh kerajaan dan tidak banyak sekolah swasta/ persendirian yang pembiayaannya dibimbangi akan membebankan rakyat. Dalam sistem pendidikan Finland, mereka tidak mengejar kecemerlangan akademik tetapi mementingkan kesamarataan. Setiap kanak-kanak mesti diberi kesempatan untuk belajar tanpa mengambil kira latar belakang keluarga, pendapatan atau faktor geografi/ tempat. Pendidikan bagi mereka ialah alat utama untuk menyamakan kesenjangan sosial, bukan untuk menghasilkan individu yang cerdik semata-mata.

Tiada sekolah yang didaftarkan sebagai sekolah terbaik seperti SBP, SBT dan sebagainya. Kecemerlangan pendidikan bukan diukur kepada persaingan antara guru dan antara sekolah. Murid-murid di Finland tidak dikelompokkan mengikut tahap pencapaian mereka sebagaimana amalan di Malaysia. Pemilihan kelas dibuat secara rawak dan tiada istilah kelas cerdik dan kelas corot, atau istilah murid kelas pandai atau murid kelas corot.

Di Finland, tiada peperiksaan awam pada setiap tahap pendidikan sama ada pendidikan rendah atau menengah, yang ada hanyalah Peperiksaan Matrikulasi Nasional yang diambil oleh murid-murid pada usia 16 tahun. Itupun bersifat sukarela.  Di Malaysia, untuk masuk tadikapun perlu menduduki ujian bagi menentukan kelas!

Sekolah di Finland tidak terikat dengan kurikulum pendidikan yang seragam.  Sekolah tidak perlu melaksanakan kurikulum yang sama. Kementerian Pendidikan mereka hanya memberikan panduan umum tentang sesuatu mata pelajaran dan sekolah diberi autoriti untuk menyediakan kurikulum mereka sendiri dan menentukan kaedah dan kecenderungan murid-murid mereka sama ada aliran seni, olahraga, bahasa, atau sekolah multibudaya.

Guru-guru di Finland diberi latihan khusus untuk menilai murid-murid dengan alat pengukuran yang dicipta oleh mereka sendiri. Murid-murid akan menerima kad pelaporan pada setiap akhir semester berdasarkan penilaian yag diberikan oleh guru mereka. Guru menilai murid-murid mengikut kecenderungan dan minat, bukan berdasarkan kemampuan akademik semata-mata-mata. 

Murid-murid di Malaysia dilatih untuk menghafal bagi mendapatkan sebanyak mungkin A dalam UPSR, PT3, SPM hatta STPM. 

Sistem pendidikan Finland diiktiraf oleh dunia. Sistem pendidikan kita diiktiraf oleh pak menteri kita sebagai yang terbaik di dunia.

‪#‎sistempendidikanterbaikdidunia‬

Tiada ulasan: