Khamis, Julai 16, 2009

8 Julai 2009 : PPSMI dimansuhkan mulai 2012.. kenapa perlu tunggu 3 tahun??

Rentetan pelaksanaan PPSMI

Julai 2002 - Mesyuarat khas Jemaah Menteri, waktu itu Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, meluluskan dasar baru Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)

Januari 2003 - Dasar ini diperkenalkan berperingkat-peringkat dimulai dengan Tahun 1 untuk peringkat sekolah rendah, Tingkatan 1 dan Tingkatan 6 Rendah untuk sekolah menengah.

Januari 2007 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah menengah

Januari 2008 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah rendah

Mac 2009 - Lebih 100,000 menyertai demonstrasi membantah PPSMI dengan berarak ke Istana Negara, didukung Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang diketuai oleh Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Mac 2009 - Satu kajian mendapati PPSMI hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa Inggeris tetapi sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari Sains dan Matematik.

Kajian 53 pakar bahasa itu merumuskan bahawa dasar kontroversi tersebut "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75% murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, iaitu Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."

Mei 2009 - Kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolak dasar ini - sekali gus mencipta rekod sejarah budayawan menentang dasar kerajaan tersebut.

Jun 2009 - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mempertikaikan dasar tersebut dengan memberi amaran "jangan jadikan pelajar bahan ujian" dan menganggap PPSMI sebagai dasar yang "jelas mempunyai pelbagai kelemahan ketara."

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pula berkata "Salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya."

Profesor Ungku Aziz pula menyifatkan bahawa tindakan kerajaan memperkenalkan PPSMI enam tahun lalu sebagai tindakan gila.

Julai 2009 - Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan dasar PPSMI dimansuhkan sepenuhnya pada 2012.

Sedikit gusar di hati hamba, mengapa perlu menunggu sehingga 3 tahun? Apa sahaja boleh terjadi dalam masa selama itu. Sudah banyak nasib anak-anakku di desa pedalaman ini yang rosak dan musnah termasuk anak-anakku sendiri. Kenapa sekolah jenis kebangsaan Cina diberi izin khas untuk mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa Cina sehinggakan prestasi kelulusan UPSR (2008), pangkat A dalam subjek-subjek ini jauh lebih tinggi daripada Sekolah Kebangsaan. Kenapa Sekolah Jenis Kebangsaan Cina diberi keistemewaan, dan siapa yang membenarkannya? Kenapa?? Kenapa PPSMI dilanjutkan untuk pelajar matrikulasi dan tingkatan 6 dan kenapa pengajaran di universiti dilaksanakan dalam bahasa Inggeris, bukan bahasa Melayu?

Tiada ulasan: