Sabtu, Disember 11, 2010

Setelah hampir 26 tahun berpisah...

Sejak ada laman sosial seperti Facebook ni, saya berpeluang untuk bertemu semula dengan ramai teman lama, terutama teman-teman yang pernah sama-sama menuntut di Kolej Agama Sultan Zainal Abidin dari tingkatan 4 hingga tingkatan 6 atas (tahun 1981 - 1984). Ada yang saya sudah hampir lupa langsung nama dan wajah mereka, dan ada yang masih kekal dalam ingatan terutama teman-teman dari generasi pertama, kedua dan ketiga KUSZA. Saya ingat saya tidak akan bertemu lagi mereka setelah meninggalkan KUSZA pada tahun 1984 sebelum melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya pada tahun 1985. Maklumlah, dahulu tidak ramai teman yang rumah mereka memiliki talian telefon, apatah lagi telefon bimbit dan kemudahan IT seperti hari ini. Hubungan yang berlangsung hanyalah melalui surat sahaja.

Bangunan KUSZA di Pulau Kambing, dekat dengan keropok Losong.

Sebelum KUSZA dibuka, pelajar-pelajar cemerlang sekolah agama di Terengganu (hmm.. cemerlang ke saya ni?) akan dihantar untuk menyambungkan pelajaran ke Kolej Islam Kelang. Pada tahun 1980 - 1981, pelajar-pelajar KUSZA hanya menumpang di Sekolah Menengah Agama (ATAS) Sultan Zainal Abidin di Batu Burok, 4 & 5 Kolej namanya. Kemudian, kami belajar pula di bangunan sementara di Pulau Kambing, bangunan 3 tingkat yang memuatkan asrama, kelas, perpustakaan, dan dewan makan selama 2 tahun hinggalah KUSZA mempunyai kampus tetap di Gong Badak. Sekarang, rasanya nama KUSZA hanyalah tinggal kenangan sahaja kerana KUSZA sudahpun dinaik taraf menjadi universiti dengan nama Universiti Darul Iman dan kemudiannya UNISZA (Universiti Sultan Zainal Abidin)

Rakan-rakan 4 Ibn Khaldun (1981), kelas di Pulau Kambing. Yang manakah satu saya ni??

Melalui FB, saya dapat mengesan dan menyambung ikatan silaturrahim dengan beberapa teman lama yang sudah hampir 26 tahun tidak bersua, antaranya, Anisah Tawang, Anisah Mubin, Rohana Talib, Mariam Sahat, Kak Yuslina Yusof, Aziz Ibrahim (JPN Selangor), Fauzi Muda (UIAM), Ahmad Sunawari Long (UKM), Baharom Said, Ruziah Salim (SMKA al-Masyhoor Pulau Pinang), Ustaz Abdul Manan Ali, Dr. Wan Mat Wan Sulaiman (di Universiti Brunei Darussalam rasanya sekarang), Adinda Ustaz Mohd Shukri Ali (Tanya Ustaz Astro Oasis), adinda Ustaz Abu Khair (Ustaz Rashid), Junaidah Sulong dan ramai lagi. Maaflah teman-teman sekalian kalau ada yang tak tersebut namanya.

Saya juga ingin sekali bertemu dengan rakan-rakan sekelas 4/5 Ibn Khaldun seperti Khatifah Zamani, Wan Nur Izzah, Fauziah, Halimoh Yaacob, Suzana Embong, Tuan Atikah, Sukainah Ismail, Zaimah Mat Hasan, Salina Ismail, Rosmi, habsah Ngah dan ramai lagi yang saya tak tersebut namanya. Saya juga ingin sekali bertemu dengan rakan-rakan yang sama-sama belajar di kelas tingkatan 6 Syariah dan Usuluddin (STP 1984). Oh, maaf, ada yang saya sudah lupa nama mereka, atau mungkin juga yang saya sudah langsung tidak ingat. Ciri-ciri tua atau mungkin saya sudah dijangkiti sindrom amnesia. Ehh.. nama Dr Azmi Omar kenapa boleh lupa ni?

Dan, yang pastinya PTK menemukan dan merapatkan hubungan sahabat saya dengan teman akrab saya, Ustazah Che Jamilah (SMS Dungun), Ustazah Sabariah Yaacob (SMKA Durian Guling), Ustaz Awang Sulong (JPN Terengganu) dan Ustazah Rahmah Zakaria (SMK Cherang Ruku, Pasir Puteh). Walaupun saya berada satu daerah dengan Ustazah Wan Khadijah dan Ustazah Zaleha Deraman, saya jarang sekali bertemu dengan mereka. Saya bersyukur kerana hubungan baik saya dengan Cikgu Khadijah Yusoh sampai hari terus berkekalan dan kami masih saling berkunjung. Sungguh indah mengenangkan zaman remaja kami di KUSZA terutama ketika belajar di bangunan sementara di Pulau Kambing itu. Indah sungguh berkongsi cerita nakal, cinta monyet dan beruk setiap kali kami bertemu.

Untuk teman-teman, saya ingin menguar-uarkan pertemuan bekas pelajar KUSZA (Generasi 1 hingga 5 tahun 1981 - 1985) yang akan diadakan sebagai mana maklumat di bawah:

Tempat:

RI-YAZ HERITAGE MARINA RESORT AND SPA, PULAU DUYONG, KUALA TERENGGANU

Tarikh :

25 Disember 2010

Masa:

2.00 - 5.00 petang

Bayaran : RM 100.00 seorang, bolehlah dimasukkan ke dalam akaun Maybank Ustaz Wan Zakaria Wan Osman, Maybank (1630 8201 7860) - W. Zakaria bin W. Osman. Jangan lupa sms nama dan nombor transaksi kepada telefon bimbit Ustaz Wan, nombor 0139239754. Boleh juga pengesahan dibuat melalui mesej FB W.Zakaria. Kawan-kawan yang sudi untuk menyumbang lebih daripada jumlah yang ditetapkan, kami sangat mengalu-alukannya.

Tarikh Akhir Pengesahan: 20 Disember 2010

Pihak penganjur juga memberi ruang kepada ahli untuk membawa keluarga bagi memeriahkan majlis ini lagi. Semoga usaha kita untuk mengikat tali silaturrahim mendapat keberkatan dan keredhaan daripada- Nya. Insya-Allah jika ada ruang masa dan keizinan, kita akan berjumpa nanti.

(Terima kasih kepada Saudara Mohamad Zamri Musa, Ustaz Zainudin, Ustaz Wan Zakaria dan teman-teman yang mengusahakan pertemuan ini)

1 ulasan:

mohad berkata...

kusza tempat sekolah lama saya...